Ayutthaya Många turister som besöker Thailand upptäcker landet på egen hand. Med den sprudlande metropolen Bangkok som utgångspunkt finns många spännande sevärdheter som är perfekta för en dagsutflykt. En av de sevärdheterna är tempelstaden Ayutthaya, som under 400 år var Thailands huvudstad.
Efter några timmars båttur på floden Chao Phraya har man seglat tillbaka 250 år i tiden – från en huvudstad till en annan. Ayutthaya, som ligger 8 mil norr om Bangkok, var Thailands huvudstad från år 1350 till 1767. Den var då en av världens största städer med omkring en miljon invånare. När den burmesiska armén invaderade Ayutthaya 1767 förstördes dock stora delar av staden och bara några år senare utsågs Bangkok till ny huvudstad.

Idag är Ayutthaya utsedd till världsarv av UNESCO och erbjuder många spännande sevärdheter från sin storhetstid. Den 37 meter långa vilande Buddhan och stadens många berömda tempel är bara några exempel.
Det bästa sättet att ta sig runt Ayutthaya är med hjälp av cykel. Avstånden är korta och vägarna är i bra skick så en tur, som tar omkring fyra timmar, passar även den ovane cyklisten. Guidade turer anordnas av lokala researrangörer men det går också bra att hyra cykel och uppleva staden på egen hand. 

Fyra guldkorn som inte bör missas i Ayutthaya: [Read more..]